W grudniu 2014 po raz pierwszy zawitałem do Rzeszowa na szkolenie carvingowe.
Zajęcia odbywały się dla uczniów Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie w ramach projektu pt. „Podkarpacie stawia na zawodowców” współfinasowanego ze środków Unii Europejskiej.
W ośrodku szkoleniowym firmy SOLID CONSULTING wraz z przemiłą grupa młodych ludzi spędziłem aż 10 godzin.
Tak więc mieliśmy sporo czasu aby zgłębić wszystkie sekrety dekoracji z warzyw i owoców
Pla szkolenia kursu carvingowego stopnia podstawowego obejmował takie zagadnienia jak
Historia sztuki carvingu w polsce i na świecie
Różnice między carvingiem i garnirowaniem gastronomicznym
Narzędzie do carvingu: nóż tajski i dłuta do carvingu NEXTLINE
Sposoby zabezpieczenia i przechowywania wyrzeźbionych prac carvingowych
Rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach i warzywach takich jak
Rzodkiewka ( kilka kwiatów )
Kwiat z papryki ( 2 kwiaty )
Chryzantema z kapusty pekińskiej (wykorzystując dłuto do carvingu firmy NEXTLINE)
Tulipan z cukinii oraz liście z cukinii.
Róża z kalarepy.
Motywy roślinne w melonie oraz rzeźbienie w arbuzie.
Tworzenie kompozycji kwiatowej poprzez łączenie pojedynczych elementów carvingowych (tworzenie kompozycji przestrzennej)
Uczestnicy podczas kursu carvingu używali noża tajskiego i dłut do carvingu polskiej firmy NEXTLINE
Na zakończenie uczestnicy i uczestniczki otrzymali certyfikaty ukończenia kursu
Tomasz Szpalek